Waarom bedrijven geen gebruik zouden moeten maken van Wordpress

De afgelopen jaren hebben veel bedrijven een website (of zelfs een webshop) laten ontwikkelen in Wordpress. Dit vaak op advies van een “marketeer” of een “webdesigner”. Het laatste half jaar nemen steeds meer bedrijven contact op met CRE8media omdat ze problemen ondervinden met hun website en de stap willen maken naar een ander veiliger systeem en hun website exact afgestemd willen hebben op hun huisstijl, imago en doelgroep. Als advies geef ik u 8 redenen waarom u als bedrijf geen gebruik zou moeten maken van Wordpress.

Voor de duidelijkheid, ik ben niet tegen Wordpress. Ik ben alleen van mening dat Wordpress teveel gepromoot is door veel marketeers en webdesigners die niet beter weten of geen know-how hebben van het ontwikkelen van een website. Vooraf dient men namelijk de vraag te stellen, waar is de website voor bedoeld en wat is de functie van de website. Dat brengt ons namelijk meteen bij de eerste reden.

Reden 1: Wordpress is niet ontwikkeld voor bedrijven
Het is niet ontwikkeld voor een winkelmandje, niet bedoeld als verkoopinstrument, niet bedoeld voor een website met veel content. Waar is het dan wel voor bedoeld? Het is perfect voor bloggers, misschien wel de beste oplossing voor bloggers die er bestaat. Maar niet voor een bedrijfswebsite en zeker niet voor een webshop. Dat is dus de eerste reden, is Wordpress wel geschikt voor hetgeen u wilt bereiken?

Reden 2: Wordpress is niet zoekmachine vriendelijk
Althans niet bij een standaard installatie. Om Wordpress zoekmachine oftewel SEO (Search Engine Optimalisation) vriendelijk te maken dienen er eerst diverse plugins geïnstalleerd te worden, modificaties gedaan te worden aan de configuratie instellingen, etc. Echter wordt dit zelden gedaan of wordt slechts 5% van de mogelijkheden binnen de plugins benut. Daarnaast dient de structuur van de Wordpress website aangepast te worden om optimaal te kunnen profiteren van deze SEO plugins. Iets wat zelden gedaan wordt omdat de “bouwers” alleen weten hoe ze in een template kunnen werken. Voor de structuur dient men namelijk vergaande kennis te hebben van programmering. Nu zullen er vast Wordpress fanaten zijn die zeggen dat Wordpress juist heel gebruiksvriendelijk gemaakt kan worden met diverse plugins, en dat is waar tot op zekere hoogte want Wordpress heeft een behoorlijke potentie maar 99% tot 95% van de websites haalt deze potentie niet. Er zijn andere systemen die veel SEO vriendelijker zijn en veel gebruiksvriendelijker zijn dan Wordpress.

Reden 3: Wordpress is niet gebruiksvriendelijk
De meeste bedrijven hebben weinig tijd om zich te verdiepen in de werking van een systeem, tenzij het gebruiksvriendelijk is. Wordpress is ontwikkeld door programmeurs die wereldwijd werken aan het open source systeem. Aan de kwaliteit van deze programmeurs twijfel ik niet, maar ze verliezen wel de gebruiksvriendelijkheid uit het oog. Programmeurs hebben nu eenmaal de eigenschap om zoveel mogelijk knopjes en mogelijkheden toe te voegen waardoor Wordpress voor de meeste mensen onoverzichtelijk is geworden.

Reden 4: Wordpress thema’s zijn complex
Het aanpassen van thema’s. Voor degene die weet hoe het werkt zal het niet zo’n probleem zijn. Maar voor de meest gangbare gebruikers die hun website uniek of anders dan anderen willen maken of in lijn willen maken met hun bestaande huisstijl of die geen gebruik willen maken van een thema kan het een zeer complex en ergerlijk proces zijn. Zelfs voor mij, met 20 jaar ervaring, kost het enorm veel tijd om een thema aan te passen zodat deze enigszins in de buurt komt van het gewenste effect. Ook al begrijp ik Wordpress thema’s, de template structuur en ben ik vormgever, het kost ontzettend veel tijd om aanpassingen te doen binnen Wordpress. Vooral iemand die voor het eerst een website wil gaan bouwen en met Wordpress begint zal ontdekken dat het veel gecompliceerder is dan men vooraf had ingeschat.

Reden 5: Wordpress is te groot
Wordpress is een opgeblazen stuk script dat veel te veel capaciteit op uw server gebruikt. De installatie van Wordpress (zonder plugins) bedraagt zo’n 20MB terwijl de meeste websites die ik ontwikkel rond de 2MB bedragen. Als er een aantal plugins worden toegevoegd kan een Wordpress website zelfs 180 MB bedragen of soms nog meer. Dit klinkt misschien niet belangrijk als je bedenkt dat er vaak geadverteerd wordt door hosting bedrijven met ongelimiteerd dataverbruik, ongelimiteerd ruimte op servers. Echter, er bestaat niets als ongelimiteerd, dat is puur commerciële marketingtaal en om eerlijk te zijn, compleet gelogen, want als je probeert meerdere sites te installeren dan wordt je website uiteindelijk toch geblokkeerd of komen er klachten vanuit het datacenter. Ongelimiteerd betekend ongelimiteerd voor zover er beschikbaar is. Nu is Wordpress niet direct een probleem qua ruimte maar wel qua geheugen dat een server ter beschikking heeft. Om dit begrijpelijk te maken kunt u een server vergelijken met de (opslag)capaciteit en het geheugen van uw computer. Zoals u wellicht weet loopt uw computer traag of zelfs vast als u teveel of te zware programma’s tegelijkertijd gebruikt. Ditzelfde geldt ook voor uw server. Wordpress gebruikt heel veel geheugen. Elke plugin die u toevoegt aan uw Wordpress website is in feite een programma dat extra capaciteit vergt van uw server. Dit betekend dat het geheugen van een server hieronder lijdt. Daarnaast worden de meeste Wordpress websites gehost op servers die gedeeld worden met andere Wordpress websites. Hierdoor wordt de snelheid van uw website beïnvloed door het gebruik van andere websites. Aangezien veel mensen van Wordpress gebruik maken zal de capaciteit van de server steeds meer afnemen.

Reden 6: Wordpress is open source, dus hack gevoelig
Open source mag misschien klinken als een goede zaak maar het zorgt tegelijk ook voor veel problemen. Omdat het een populair programma is maakt dit het ook interessant voor hackers. En omdat het open source is maakt dit het ook heel makkelijk voor hackers om tot de bron te komen van de software en te begrijpen hoe men het makkelijkste Wordpress websites kan hacken en gaten kan vinden in de software. De laatste jaren komt het veelvuldig voor dat er op deze manier massaal websites worden gehackt. Soms komt het voor dat het kleine aanpassingen nodig zijn om dit verhelpen maar vaak kost het vaak dagen en zelfs weken om een virus uit een Wordpress website te halen. Zoals ik al aangaf is een Wordpress website 20MB groot waardoor het een monnikenwerk is om een virus te verwijderen. Het kan dus zomaar zijn dat uw website een aantal dagen of zelfs weken uit de lucht is. Het is dus een groot probleem als uw business afhankelijk is van uw website. Als u een webshop in Wordpress heeft laten ontwikkelen dan kan het dus best zijn dat u enkele weken geen omzet meer heeft.

Reden 7: Wordpress updates
Dit brengt ons tot de volgende reden welke aansluit aan reden 5. Omdat u gevaar loopt om gehackt te worden is het dus van groot belang dat u ten alle tijden het platform doet upgraden naar de nieuwste versie. Hetgeen betekend dat u dit continu in de gaten moeten houden. De meeste bedrijven zijn hier niet mee bezig of, excuseer, te lui om dit regelmatig bij te houden waardoor de website juist op die momenten gevaar loopt. Dit brengt ons automatisch ook naar reden nummer 7.

Reden 8: Wordpress plugins
Elke keer als u het platform update kan het zijn dat bepaalde functies oftewel plugins niet meer goed werken omdat de onafhankelijke makers van de plugins hun plugin nog niet hebben bijgewerkt. Tot die tijd werkt de betreffende plugin niet meer waardoor uw bezoekers het idee krijgen dat uw website niet meer functioneert en hierdoor afhaken.

Conclusie
Zoals u ziet heeft Wordpress uitgebreide mogelijkheden aan functionaliteiten en plugins, maar kan dit dit voor veel problemen zorgen en is het dus niet de beste keuze voor bedrijven. Dit is de reden dat veel bedrijven op den duur overstappen naar een ander systeem. CRE8media biedt een eigen onderhoudssysteem (BuildingBlocks) dat inmiddels al 20 jaar gebruikt wordt door vele bedrijven in Nederland. Een systeem dat heel gebruiksvriendelijk is, waar u nooit rekening hoeft te houden met updates en nog nooit gehackt is omdat het geen open source is.

Wij besteden veel aandacht aan research waardoor we een doeltreffend eindresultaat neerzetten. Continu blijven we op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op internetgebied en blijven we up-to-date op het gebied van design, trends , software en SEO. Wij brainstormen regelmatig met onze klanten om nieuwe ideeën te creëren en buiten de gebruikelijke denkkaders te treden.

Voor meer informatie, zie: www.buildingblocks.nl of www.cre8media.nldesign-limburg.nl | drukwerk-limburg.nl | limburg-ontwerp.nl | limburg-software.nl | online-blog.nl
software-leudal.nl | software-maken.nl | software-oplossingen.nl | software-webdesign.nl
webbureau-leudal.nl | webbureau-limburg.nl | websites-limburg.nl